Tradycje kulinarne w "Panu Tadeuszu"
Joachim Beuckelaer, "Kucharka"
W „Panu Tadeuszu” znajdziesz opisy prawdziwych perełek sztuki kulinarnej (to nie jest przenośnia!).
W 12 księdze epopei narrator relacjonuje, że gościom Soplicowa podano:
Rosoł staropolski sztucznie gotowany,
Do którego pan Wojski z dziwnemi sekrety
Wrzucił kilka perełek i sztukę monety
(Taki rosoł krew czyści i pokrzepia zdrowie).
Niestety narrator milczy na temat wrażeń smakowych uczestników uczty w Soplicowie.
Nie mamy odwagi zgadywać, dlaczego Mickiewicz nie napisał księgi 13 ;)
O innych potrawach podanych podczas uczty soplicowskiej przeczytasz tutaj »
a o innych posiłkach i trunkach tutaj »
Zobacz także
W "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza, nie bez przyczyny nazywanym narodową epopeją, znajdziesz opi...
więcej »
Napoleon Bonaparte zużywał pół kilograma tabaki rocznie. Cesarz był wielkim amatorem używki, co z...
więcej »
Teraz i Ty możesz przyrządzić potrawy i spróbować dań, które podawano uczestnikom najsłynniejszyc...
więcej »
Telimena, bohaterka "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza opowiada gościom soplicowskiego dworu aneg...
więcej »
Gdyby wydarzenia opisane w "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza rozegrały się w rzeczywistości i był...
więcej »
14-letni Juliusz Słowacki zapałał do Ludwiki Śniadeckiej uczuciem doskonale romantycznym. Panna b...
więcej »
Na jednym z litewskich cmentarzy, w Dzień Zaduszny widziano trupa, który wyszedł z grobu, gdzie k...
więcej »
Tadeusz, tytułowy bohater narodowej epopei, po odebraniu stosownej edukacji w stolicy, wrócił na ...
więcej »