Tradycje kulinarne w "Panu Tadeuszu"
Joachim Beuckelaer, "Kucharka"
W „Panu Tadeuszu” znajdziesz opisy prawdziwych perełek sztuki kulinarnej (to nie jest przenośnia!).
W 12 księdze epopei narrator relacjonuje, że gościom Soplicowa podano:
Rosoł staropolski sztucznie gotowany,
Do którego pan Wojski z dziwnemi sekrety
Wrzucił kilka perełek i sztukę monety
(Taki rosoł krew czyści i pokrzepia zdrowie).
Niestety narrator milczy na temat wrażeń smakowych uczestników uczty w Soplicowie.
Nie mamy odwagi zgadywać, dlaczego Mickiewicz nie napisał księgi 13 ;)
O innych potrawach podanych podczas uczty soplicowskiej przeczytasz tutaj »
a o innych posiłkach i trunkach tutaj »
Zobacz także
Wnikliwych czytelników "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza nurtuje pytanie, skąd Moskale dowiedziel...
więcej »
14-letni Juliusz Słowacki zapałał do Ludwiki Śniadeckiej uczuciem doskonale romantycznym. Panna b...
więcej »
Astronomia, astrologia czy poezja?
Cudowną historię o powstaniu Wielkiego Wozu opowiada Tadeusz ...
więcej »
Lucyna Ćwierczakiewiczowa była najlepiej wynagradzaną polską autorką książek w XIX wieku.
więcej »
Wypróbuj sprawdzony sposób, szczegółowo opisany przez Adama Mickiewicza w narodowej epopei. - Spó...
więcej »
"Dowiedziawszy się o śmierci Goethego, pomyślałem sobie, iż Bóg go wziął z tego świata, aby dla m...
więcej »
Henrietta Ewa Ankwiczówna nie była pięknością. Wdzięk, inteligencja i erudycja z powodzeniem jedn...
więcej »
Stanisław Wokulski, główny bohater Lalki Bolesława Prusa za swoje nieudane podboje miłos...
więcej »