Tradycje kulinarne w "Panu Tadeuszu"
Joachim Beuckelaer, "Kucharka"
W „Panu Tadeuszu” znajdziesz opisy prawdziwych perełek sztuki kulinarnej (to nie jest przenośnia!).
W 12 księdze epopei narrator relacjonuje, że gościom Soplicowa podano:
Rosoł staropolski sztucznie gotowany,
Do którego pan Wojski z dziwnemi sekrety
Wrzucił kilka perełek i sztukę monety
(Taki rosoł krew czyści i pokrzepia zdrowie).
Niestety narrator milczy na temat wrażeń smakowych uczestników uczty w Soplicowie.
Nie mamy odwagi zgadywać, dlaczego Mickiewicz nie napisał księgi 13 ;)
O innych potrawach podanych podczas uczty soplicowskiej przeczytasz tutaj »
a o innych posiłkach i trunkach tutaj »
Zobacz także
Lucyna Ćwierczakiewiczowa była najlepiej wynagradzaną polską autorką książek w XIX wieku.
więcej »
Bohaterka "Pana Tadeusza" Telimena, opiekunka Zosi, kosmopolitka, wielbicielka francuskiej mody i...
więcej »
Tadeusz, tytułowy bohater narodowej epopei, po odebraniu stosownej edukacji w stolicy, wrócił na ...
więcej »
Mickiewicz opisuje w „Panu Tadeuszu” gatunek muchy występującej na całym obszarze Litwy, odkryty ...
więcej »
Wypróbuj sprawdzony sposób, szczegółowo opisany przez Adama Mickiewicza w narodowej epopei. - Spó...
więcej »
Henrietta Ewa Ankwiczówna nie była pięknością. Wdzięk, inteligencja i erudycja z powodzeniem jedn...
więcej »
Miody, węgrzyny, wódki, malagi, likiery, wazy ponczu, nawet zupa przygotowana na piwie. Na karta...
więcej »
Bohater "Pana Tadeusza", pan Soplicowa, piastujący urząd sędziego i dlatego zwany Sędzią, kilkakr...
więcej »