Tradycje kulinarne w "Panu Tadeuszu"
Joachim Beuckelaer, "Kucharka"
W „Panu Tadeuszu” znajdziesz opisy prawdziwych perełek sztuki kulinarnej (to nie jest przenośnia!).
W 12 księdze epopei narrator relacjonuje, że gościom Soplicowa podano:
Rosoł staropolski sztucznie gotowany,
Do którego pan Wojski z dziwnemi sekrety
Wrzucił kilka perełek i sztukę monety
(Taki rosoł krew czyści i pokrzepia zdrowie).
Niestety narrator milczy na temat wrażeń smakowych uczestników uczty w Soplicowie.
Nie mamy odwagi zgadywać, dlaczego Mickiewicz nie napisał księgi 13 ;)
O innych potrawach podanych podczas uczty soplicowskiej przeczytasz tutaj »
a o innych posiłkach i trunkach tutaj »
Zobacz także
14-letni Juliusz Słowacki zapałał do Ludwiki Śniadeckiej uczuciem doskonale romantycznym. Panna b...
więcej »
Najwybitniejsi polscy poeci mogli pochwalić się nie tylko rewelacyjnymi utworami literackimi, ale...
więcej »
Napoleon Bonaparte zużywał pół kilograma tabaki rocznie. Cesarz był wielkim amatorem używki, co z...
więcej »
"Dowiedziawszy się o śmierci Goethego, pomyślałem sobie, iż Bóg go wziął z tego świata, aby dla m...
więcej »
Telimena, bohaterka "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza opowiada gościom soplicowskiego dworu aneg...
więcej »
Adam Mickiewicz gotów był przyłączyć się do upadającego powstania listopadowego i z bronią w ręku...
więcej »
"Diablik to był w wódce na dnie! Istny Niemiec, sztuczka kusa;" - czytamy w balladzie więcej »
W "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza wielokrotnie pada słowo "ostatni", którym narrator podkreśla,...
więcej »